En liten varning ang. oäkta raskatter och "Back Yard breeding"

Varning för säljare av oäkta raskatt

 

Jag är uppfödare av rasen Maine Coon. De sista åren har jag fått en del samtal och även hört om en hel del uppfödare som fått samtal ifrån förtvivlade lurade köpare! Jag vill därför här bara klargöra EN sak, en Maine coon är en raskatt registrerad inom något kattförbund, och har stamtavla! Det samma gäller för övriga raser såsom Ragdoll, Birma, Sphynx, Ocicat, Bengal mfl.

 

Det är några saker som man som köpare ska vara medveten om!

 

· En katt utan stamtavla är en huskatt, ingenting annat. Det spelar ingen roll hur mycket raskatt föräldrarna är eller hävdas vara. En katt utan stamtavla är och förblir en huskatt. Och utan stamtavla - vad bevisar att föräldrarna verkligen är de som de påstås vara?

 

· En del kattungar anges bestå av 25 % Maine coon, 25% Ragdoll, 75% Birma osv. Detta är en varningssignal att uppfödaren inte är seriös. Kattungarna är helt enkelt huskatter så länge inte mammakatt och pappakatt har stamtavla – och är av samma ras. Procentblandningar anges ofta för att göra huskattungar mer lockande för köpare, och används som skäl för att ta ut ett högre pris. Här har vi dessutom en enorm risk då Maine Coon har en förekomst av HCM och HD, hos Ragdoll finns också HCM samt PKD och hos Birma har vi ytterligare en annan typ av hjärtsjukdom som heter RCM.

 

· Två långhåriga katter kan INTE få en korthårig unge, var uppmärksam på detta! Om en enda unge i kullen är korthårig, ja då kan det möjligen ha skett en mutation. Men att flera kattungar normalt blir korthåriga efter två långhåriga föräldrar är en genetisk omöjlighet och ett sätt att lura köpare betala mer för påstådda raser i en kattunge vilka egentligen inte existerar.

 

· Det finns ingen ras som heter Norsk skogskatt, men ofta kallas så gott som alla långhåriga huskatter för skogskatt. Den äkta varianten heter Norsk Skogkatt – och är alltid registrerad i kattförbund och har stamtavla.

 

· Huskatten finns naturligt i alla hårlängder, att en huskatt är långhårig innebär inte att den har raskatt i sig. Huskatten finns också i alla möjliga former av mönster och färger och även i olika mängder vitt, detta innebär inte heller det att huskatten har någon form av raskatt i sig.

 

· En huskatt får inte livförsäkras för mer än 1500:-, betala därför inte mer för din huskatt. Den ska för det priset också vara avmaskad, vaccinerad x2, id-märkt och veterinärbesiktigad. Observera att för en huskatt som ÄR vaccinerad x2, id-märkt och veterinärbesiktigad och även kastrerad kan ett pris på upp till 3000:- vara helt i sin ordning. Men då pga utläggen uppfödaren gjort och inte för att katten påstås ha någon ras i sig. Vår huskatt är värd pengar som den unika individ den är!
 

· Observera att en uppfödare, som har mer än en ras hemma och råkar ut för en tjuvparning mellan dessa raser, kan anmäla detta till sitt förbund och få ett huskattbevis för kattungarna.Vilka knep använder bedragarna då för att lura dig att köpa oregistrerad katt?

 

· En del hävdar att katten säljs oregistrerad för att ägaren inte är med i någon kattklubb. Men! Det kostar endast ca 350:-/år att vara med i en kattklubb. Alla som föder upp måste vara med i kattklubb, inte bara för att kunna registrera sina kattungar, utan också för att kattklubbens uppgift är att se till att den enskilda uppfödaren följer de regler och förordningar som finns. En uppfödare som inte är med i en kattklubb kan mycket väl vara utesluten p.g.a. att denne inte skött sig. Är det någon du vill anförtro
2-4000kr? Är det någon vars bedrägliga uppfödning du vill vara med och stödja?

 

· En annan vanlig ursäkt är att katterna säljs utan stamtavla för att fler ska ha råd med en raskatt. Som jag sa ovan är en katt utan stamtavla en huskatt och ingeting annat. Det andra är att en registrering (alltså stamtavla) kostar 300:- att få ut (200:- för diplomerad uppfödare). Betänk detta: 300 kr, det är inte några pengar att tala om och definitivt inte något som sänker priset med ett par tusen? Så vad är det då som gör att de kan sänka priset med ett par tusen?

 

· Ibland säger de sig sälja oregistrerade kattungar därför att en eller båda föräldrarna är oregisterad och därför kan de inte registrera ungarna. Vad beror det på? - En orsak kan vara att den ena eller ingen av föräldrarna ens är raskatt, uppfödaren själv har kanske blivit lurad från början och så fortsätter det.

 

· En annan orsak till att vara mycket försiktig med att köpa en oregistrerad katt är att det finns fel som man inte avlar på, och det kan vara en orsak till att uppfödaren inte får ta kull på katten och löser detta genom att låta bli att registrera ungarna. Katten har alltså avelsförbud.

 

Jag vill med denna text inte på något sätt säga att en huskatt är mindre värd. En huskatt är en alldeles unik underbar katt, precis som alla våra andra älskade huskatter. – Den behöver inte några procent raskattsinslag för att bli bättre eller finare.

 

Det jag vill säga är att det är viktigt att du är medveten om VAD det är du köper. Föräldrarna kommer troligen inte att vara testade, så var medveten om att det är en risk du tar. Du kan få en katt med sjukdomar som förkortar dess liv och som kräver dyrbar veterinärvård. Du kommer heller inte att få livförsäkra katten för mer än 1500 kr. Du kan inte heller ställa ut din katt som något annat än huskatt, om du är intresserad av utställning. Är du intresserad av avel så kommer ingen seriös raskattuppfödare att vilja låna ut sin katt till dig, för då blir de uteslutna ur sitt kattförbund, då huskattavel inte är tillåtet.

 

Kattstatus rekommenderar inte att du köper katt av sådana här säljare, och jag personligen skulle aldrig råda någon som frågade mig om råd att köpa en katt från en sån person heller. Men väljer du ändå att göra det, så gör det med öppna ögon och var medveten om riskerna.

 

Har du några frågor så hjälper jag gärna till att svara på dem så gott jag kan! Jag nås via kattstatus egen mail.

 

 

Malin Sundqvist

Uppfödare av rasen Maine coon

 

 

Denna text tillåter Malin Sundqvist att spridas fritt på hemsidor och bloggar mm!

 

Läs gärna också artikeln: Back yard breeding här nedan


 

 

Back yard breeding

 

 

BACK YARD BREEDING avser de som föder upp katter för skojs skull, eller för ren vinnings skull, utan någon seriös avsikt med aveln. Vi på Kattstatus tar avstånd från Back Yard Breeding då det innebär att många köpare luras, och många katter som ingår i aveln far väldigt illa. Följande artikeln är skriven i avsikt att visa på skillnaderna mellan Back Yard Breeding (förkortas BYB för de som inte vet) och seriös raskattuppfödning. Observera att BYB finns inom både blandrasavel och renrasavel, en BYB kan se seriös ut, det är därför viktigt att som köpare alltid ställa frågor och läsa på inför köpet. Om du stöter på en uppfödare och känner dig utsatt för tredje gradens förhör, ta då inte illa upp utan inse att du troligen stött på en uppfödare som vill se till att dess kattungar hamnar hos rätt person och att du som köpare får en kattunge som passar just dig och som kommer att göra dig lycklig i många år framöver!

 

 

Back yard breeding

Seriös uppfödare

1. Motivet för avel:

"det är kul",

"bra för barnen",

”vill ha söta kattungar efter sin hona”.

"för att tjäna pengar".

Gör inget urval på köpare och vägrar sällan att sälja, även om köparen är olämplig.

1. Känner en hängivenhet i att producera kattungar av hög kvalitet. Är allvarlig intresserad av sin hobby. Investerar så mycket i kattungarna att h*n kämpar för att det ska gå jämnt upp, går sällan eller aldrig med vinst. Säljer endast ungar till godkända köpare.

Avlar inte på en hona för att producera söta kattungar.

Kan ibland kastrera en dyrt inköpt hona eller hane om denna visar sig olämplig att avla på, tar hellre förlusten än att avla på en olämplig katt.

 

2. Avlar på familjens katt med hane av samma ras och/ eller annan rasblandning. Är endast intresserad av att få fram renrasiga eller delvis renrasiga kattungar. Har ingen förståelse eller intresse för genetik, stamtavlor, blodslinjer, eller avelsprogram.

2. Syftet med planerade parningar är att framhäva eller minimera särskilda kvaliteter genom noggrann selektion och utparning.

 

3. Även om katten (far/mor till kattungarna) kan vara väl älskat, testas de inte för genetiska problem inom berörd ras/raser, inte heller tas hänsyn till andra genetiska problem som t ex navelbråck eller kryptorchism.

3. Avlar inte på katter som inte uppnått lämplig ålder. Ser till att få avelsbeståndet testat för genetiska problem inom berörd ras. Kan uppvisa dokument på utförda tester.

4. Kattungarna veterinärbesiktigas inte och vaccineras mycket sällan. Uppfödaren är okvalificerad att ge hjälp om det uppstår problem.

4. Med kattunge medföljer dokument på veterinärbesikting, vaccinationer och ett försäljningskontrakt. Är kvalificerad och villig att hjälpa ägare ta itu med eventuella problem.

5. Säljaren har liten kunskap om rasens/rasernas historia, om rasklubbens rekommendationer eller om rasstandarden. Kan hävda att detta spelar ingen roll eftersom kattungen skall vara "bara ett husdjur".

5. Älskar rasen och kan tala länge om dess bakgrund, temperament och idealtyp.

6. Ungar föds upp i provisoriska inkvarteringar, ibland ohälsosamma, vilket tyder på brist på långsiktiga investeringar i avel och brist på sann omsorg för kattungarnas välbefinnande.

6. Har investerat i tid och utrustning för kattmamma och kattungar. De föds upp i en miljö som är sanitär och kärleksfull.

7. Trots de bara säljer "husdjur", kan de visa upp registreringspapper på föräldrarna och skryter gärna om alla olika titlar i stamtavlorna, som bevis på kvalitet. Ändå har säljaren inte ökat sin egen kunskap genom att delta i kattklubbar, rasringar eller lokala föreläsningar. Är inte intresserad av att ställa ut sina egna katter för att "bevisa" kvalitet.

7. Tillhör alltid en kattklubb kan vara SVERAK, WCF, CFA, TICA mm. Ofta också någon rasring. De visar en kärlek till hobbyn att föda upp renrasiga katter. Kan ställa ut sina katter som ett objektivt test av hur hans/hennes katter i avel uppfyller standarden och kan i andra fall förklara standarden och varför enbart titlar inte säger något om kattens kvalitet.

8. Kan vara ovillig att visa en köpare hela kullen eller att visa upp mamman till kullen. Kan inte, eller kommer inte att jämföra/kritisera ungarna eller deras förfäder. Pratar bara om hur söta kattungarna är.

8. Visar kull och mamma i en sanitär miljö. Hjälper köpare utvärdera och välja en kattunge. Förklarar kriterier för "utställningskvalitet" kontra "sällskapskvalitet". Försöker ofta matcha rätt katt med rätt blivande ägare.

9. Priserna ligger några tusen under en rasren registrerad kattunge men marknadsförs som en renrasig oregistrerade eller blandras (obs kan även vara renrasig registrerade med stamnamn till fullpris), eftersom en BYB vill bli att kattungarna flyttar snabbt och få bra betalt. Har ofta inga problem att sälja över telefon/mail eller att lämna över katten snabbt och lätt. Har i många fall inga problem att sälja ungarna innan 12 veckors ålder trots lag på detta.

9. Priserna kommer att ligga inom ramen för rasen. Priset kommer inte spegla allt som uppfödaren investerat i ungarna. En seriös uppfödare gör aldrig några vinster från försäljning av sina kattungar. Säljer oftast inte utan personlig kontakt. Säljer inga kattungar under 12 veckors ålder. Uppfödaren kommer att ställa frågor och be dig berätta om dig själv.

10. Känner ingen oro inför framtiden för enskilda kattungar, eller rasen/raserna som helhet. Om du inte kan behålla din kattunge får du ingen hjälp eller stöd i omplaceringen.

10. Kommer efter köpet att hjälpa dig med pälsvård , svara på frågor eller finnas där om det uppstår problem. Tar tillbaka eller hjälper till med omplaceringen av en kattunge du inte kan ha kvar hellre än att se att den hamnar i fel händer.

 

 

 

 

1. En seriös uppfödare kommer som regel inte att avla på katter under ca 1 år några få undantag finns (t ex Siameser/Orientaler som är extremt tidiga med löp men även vissa medicinska själ som då ofta kan styrkas med veterinärintyg). En ansedd kattuppfödare kommer att genomföra (och kan styrka) de hälsotester som är aktuella för rasen, på sina avelsdjur och kommer att kräva att även fadern till kullen har dessa om en hankatt skulle "hyras" för kullen: Så ta reda på vad som gäller för just den ras du är intresserad av. Försäkringsbolag har numera uppmärksammat de hälsoprogram som finns och har uttalat ett krav på offentligt registrerade hälsoresultat för utbetalning av försäkring gällande sjukdomar omfattade av hälsoprogram inom vissa berörda raser.

2. Akta er för de uppfödare som hånar testning och säger att deras ras/linje är problemfri. Det finns inga problemfria linjer och inte heller problemfria raser. Däremot finns raser som inte har behovet, men alla duktiga uppfödare är medvetna om att problem finns inom alla raser och även hos huskatter och är medvetna om att även om de idag inte har ett behov så vet man aldrig när en dold genetisk åkomma kan dyka upp. En välrenommerad uppfödare förklarar vikten av att kastrera katter av ”sällskapskvalitet”. Katter som inte ska gå i planerad avel mår bäst av att kastreras. P-piller gör risken för juvertumörer stor och honor som löper tomma riskerar livmoderinflammation. Båda dessa är livshotande sjukdomstillstånd.

3. En seriös uppfödare säljer kattungen med ett skriftligt bevis på försäljning. Hur detta ser ut varierar från uppfödare till uppfödare, men oftast klargör det köparen och säljarens skyldigheter och rättigheter, hälsoinformation, ev. Återköps policy.

 

4. En seriös uppfödare visar passion, kärlek och en enorm kunskap om rasen. Han eller hon bryr sig om att placera kattungarna i goda hem och kommer ofta att intervjua potentiella köpare ordentligt, kan eventuellt be om referenser och vägrar att sälja en katt om hemmet inte är lämplig.

 

5. En seriös uppfödare kommer att hålla på kattungarna så länge som det tar att placera dem i rätt hem.

 

6. Många kommer inte att gå med på att sälja en kattunge till ett ensamhem där familjen jobbar hela dagarna utan kommer då att rekommendera dig att även köpa två. De kommer att rekommendera dig att du gärna kan ta dig an en katt från katthem ihop med din nya lilla kattunge, alternativt köpa en äldre omplaceringskatt eller en annan liten kattunge.

 

7. Miljön (vanligen ett hem) där uppfödaren håller sina katter skall vara ren och välskött. Acceptera inte att möta en uppfödare utanför hemmet. Lita på din instinkt här!

 

8. En seriös uppfödare är aktivt engagerade i katter i allmänhet, inklusive utställningar och/eller kattklubbar. Även om det finns undantag - en pensionerad person som har ställt ut katter i 20 år t ex. Däremot en person som inte har någon kontakt med andra i rasen kan vara misstänkt.

 

9. En seriös uppfödare ger villigt svar på frågor du kan ha och är villig att lämna namn på andra som har köpt kattungar ifrån dem, givetvis efter att ha pratat med köparna.

 

10. Hos en seriös uppfödare kan du träffa kattungarnas föräldrar om båda finns hos uppfödaren och, om fadern inte är tillgänglig, kommer de att visa bilder och ge dig information om hur du kan kontakta ägaren till fadern om du är intresserad av det.

 

11. En seriös uppfödare följer upp kattungar. Han eller hon är intresserad av hur kattungarna utvecklas fysiskt och psykiskt, om det uppstår svårigheter i relationen till ägaren eller ihop med andra katter/djur och hälsoproblem.

 

12. En seriös uppfödare kommer inte låta kattungarna att lämna sin mamma innan 12 veckors ålder och många gånger inte förrän vid 13-16 veckors ålder. Detta för att du ska få en så trygg och go kattunge som möjligt.

 

 

Malin Sundqvist