Om S*Tallkottens Ragdoll
....och om människan som ligger bakom
det helaLite om mig....
För att ta det enklaste först;
Jag som står bakom och sköter om uppfödningen heter Brittmarie Fridh och bor i en liten by i närheten av Odensbacken cirka 2,5 mil öster Örebro i Närke. Jag är född i början av 1950-talet - och har alltså hunnit med en hel del under resans gång.

Jag har alltid varit djurtokig så när jag blev gammal nog att flytta hemifrån införskaffades direkt en kolsvart huskatt vid namn Tusse. Han har sedan efterföljts av en skara katter, både huskatter och raskatter.  

Med tiden ökade intresset för avel och utställning och jag började på allvar leta efter en ras som passade mig. Perser som jag haft tidigare var inte aktuellt längre.

Jag besökte en hel del kattutställningar och 2001 på NERKS sommarutställning i Örebro hittade jag äntligen "min" ras; Ragdollen!!. Det var inget snack om saken, en sån skulle jag bara ha!  Jag hade aldrig träffat på en Ragdoll tidigare så det var bara att åka hem och börja plugga. Sagt och gjort - det gjorde jag och efter det studerandet var jag ännu mer säker på att jag var på rätt väg.

Nu var det nog så att fler än jag träffat på denna underbara ras. Det skulle visa sig att det inte var helt lätt att få tag på det jag ville ha; en brun bicolourhona - för en hona skulle det vara. Jag fick rucka lite på mina krav - en Ragdoll skulle jag bara ha. Efter åtta bedrövelser och idogt letande kunde jag äntligen hämta hem min Cindy (S*Cutecat´s Meadow Sunflower), en ljuvlig blå colorpointflicka.

I september 2002 fick jag mitt stamnamn, S*Tallkottens godkänt av SVERAK och min första kull föddes ett år senare. Trots en hel del motgångar under årens lopp överväger det underbara med att följa en kull kattungar från parning, dräktighet till flytt och deras vidare äventyr i livet !

Att planera kommande kullar, grotta i stamtavlor och plugga genetik är en viktig del i det här "jobbet" och ju mer jag grottar ju mer vill jag ha. Det är en jätterolig del i det hela.

Att få möjlighet att lära känna alla underbara människor; kattungeköpare och andra uppfödare är verkligen "grädden på moset" . Jag har fått många nya fantastiska vänner via min hobby.

En "tallkotte" ska vara en harmonisk och trygg katt som ska kunna glädja sin nya familj under många år. Att katten är frisk till både kropp och själ, rastypisk och vacker - självklart.

Mina kattungar söker först och främst jobbet som älskade goa "soffråttor" och familjemedlemmar.

Eventuella avelskatter säljs till registrerade uppfödare med seriösa avelsprogram.

Vilket Du köper avelskatt eller "soffråtta" vill jag mer än gärna ha fortsatt kontakt med dig efter att kattungen har flyttat hemifrån. Tycker bara att det är roligt om du hör av dig och berättar hur det går eller om du har funderingar, bekymmer eller om det bara är så katten har hittat på något extra roligt. Jag försöker alltid hjälpa till så gott jag kan!
Kan jag inte svaret just då, finns det uppfödare som hållit på längre än mig som oftast vet . Tack alla som stöttar och ger mig svar på mina ibland lite udda funderingar!

Jag försöker att hålla antalet katter nere för att minska stress och smittorisk så mycket som möjligt. Att inte ha för många katter under samma tak minskar också risken för konflikter. En katt är ju faktiskt inte ett flockdjur.
                                                                      

Då och då packas bilen full av katter, matsäck och andra tillbehör och vi åker på utställning ...

Det är både roligt och nyttigt att få en bedömning på mina katter, främst för att få bekräftat att jag är på rätt väg i mitt avelsarbete. Hittills har det gått väldigt bra.


      

   


Det är också ett fantastiskt tillfälle att träffa andra uppfödare och kattmänniskor och prata katt ohämmat under några timmar utan att någon tycker att man är alltför enkelspårig...

Kom gärna fram och prata lite med oss om du ser oss på någon utställning - det är bara roligt!


S*Tallkottens är ett SVERAK- och FIF
é registrerat katteri. Jag är för tillfället medlem i Östkatten och rasklubbarna  Ragdollklubben och
Scandinavian Ragdoll Club
.

J
ag testar mina avelskatters hjärtan och njurar (DNA och ultraljud) för nedärvbara sjukdomar, oftast innan de får sina första kattungar.

Försöker att vidareutbilda mig så mycket som möjligt genom att delta på seminarium, föreläsningar och olika kurser som tar upp det här med kattuppfödning, genetik, katthållning, sjukdomar m.m. Det är så givande att
fördjupa sig och lära nya saker :-)

S*Tallkottens är sedan april 2006 godkänt av Miljö- och Hälsokontoret i Örebro kommun/Länsstyrelsen i Örebro län enligt  §16 Djurskyddslagen för verksamhet med uppfödning, hållande & försäljning av katt.
Fick nytt tillstånd efter byte av bostad
2013.12.16

Sedan 2008-12-05 är jag också
SVERAK-diplomerad.

Hoppas du orkat läsa ända hit ;-)
Jag har tyvärr en förmåga att inte kunna sluta skriva i tid när jag väl kommit igång
Du är välkommen att kontakta mig om du vill veta mer  - maila eller slå en signal!
      
MVH

Tel:   070-591 11 95  
E-mail     


 

Examen
 PawPeds kurs G1
( Kattägande)

Examen
 PawPeds kurs G2
(Kattuppfödning)

Examen
PawPeds kurs G3
(Uppfödning forts.)

SVERAK-Diplomerad
2008-12-05